Aino haastattelee – Pekka Sauri

Palokuntanuori Aino haastattelee: Pekka Sauri, apulaiskaupunginjohtaja

Aino_Sauri

Mitä apulaiskaupunginjohtaja tekee?

Apulaiskaupunginjohtajia on neljä ja kukin vastaa omasta toimialastaan. Oma toimialani on rakennus- ja ympäristötoimi, johon kuuluu kahdeksan virastoa tai laitosta; rakennusvirasto, liikennelaitos, ympäristökeskus, pelastuslaitos, Palmia, hankintakeskus, Helsingin tukkutori ja Stara. Esittelen näitä virastoja koskevat asiat kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle päätöksentekoa varten.

Mikä työssäsi on kivaa?

Se, että saa tehdä parempaa Helsinkiä. Se on aivan loistavaa. Motivaatiosta ei ole puutetta, kun saa olla tekemässä parempaa kaupunkia.

Mikä ei niin kivaa?

Se, että asiat eivät mene kuten suunnitellaan, että tulee jotain mutkia matkaan tai vastoinkäymisiä. Tämmöiset länsimetron viivästymisen kaltaiset asiat harmittavat. Jälkikäteen jää miettimään, olisiko niille asioille voinut vielä tehdä jotain.

Millä tavalla pystyt apulaiskaupunginjohtajana vaikuttamaan kansalaisten turvallisuuteen?

Monella tavalla. Vaikka en suoranaisesti vastaa liikennesuunnittelusta, vastaan joukkoliikenteestä. Suunnittelen myös yhdessä pelastuslaitoksen kanssa sitä, miten kasvavaa kaupunkia tehdään ihmisten kannalta turvalliseksi.

Oletko muistanut tarkistaa palovaroittimesi säännöllisesti?

Olen. Itse asiassa viimeksi tarkistin sen vahingossa. Olin paistamassa kuhafileitä keittiössä, kun palovaroitin alkoi huutaa ihan hirveästi. Lopettihan se sitten kun laitoin tuulettimen päälle, mutta tuli testattua kuitenkin…

Löytyykö kotoasi alkusammutusvälineitä?

Kyllä, sammutuspeite löytyy. Käsisammutinta ei ole kotona, mutta kesäpaikassa ja veneessä on.

Oletko koskaan käynyt turvallisuuskoulutuksessa?

Täytyy tunnustaa, etten ole pitkään aikaan käynyt. Viimeksi partionuorena kävimme läpi ensiapua ja turvallisuuskoulutuksen. Siitä on kyllä aikaa… Tietoja olisi hyvä käydä päivittämässä, kun apuvälineetkin muuttuvat vuosien varrella.

Oletko koskaan joutunut soittamaan hätäkeskukseen?

Olen, monta kertaa. Olen soittanut hätäkeskukseen ihan kadultakin, jos joku on saanut sairaskohtauksen. Olen joutunut soittamaan ambulanssin myös kotiin pari kertaa, kun isäni sai muutaman kerran sairaskohtauksen. Minulla on siis hyvä kokemus hätäkeskukseen soittamisesta.

Mitä mieltä olet meidän palokuntanuorten harrastuksesta?

Se on oikein hieno juttu. Olen yrittänyt pitää huolta siitä, että palokuntanuorten motivaatio harrastukseen säilyisi, vaikuttamalla siihen, minkälaisia tehtäviä helsinkiläiset sopimuspalokunnat saavat. Kyllähän ne sopimuspalokuntien niin sanotut oikeat tehtävät motivoivat myös palokuntanuoria.

Mikä Helsingissä on parasta?

Helsinkiläiset. Se mikä tekee kaupungin, ovat ihmiset. Helsinkiläisissä on ainutlaatuista vakavuuden ja huumorin yhdistelmä. Se, että osataan olla itseironisia. Ei vaikka uskota sitä, että Helsinki olisi pärjännyt jossain kansainvälisessä rankingissa, vaan epäiltäisiin pisteiden olevan väärin laskettu. Helsinki on myös aivan loistava yhdistelmä luontoa ja urbaania ympäristöä. Sekin on helsinkiläisten tekemää.

Sano yksi asia, mihin ihmisten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota.

Näin lyhyesti sanoen siihen, että sanoo yksinäiselle moi. Pitää huolta yhteisyydestä, etteivät ihmiset pääsisi putoamaan pois tästä yhteisestä maailmasta.

Facebook vai Twitter?

Twitter. Nämä tosin ovat ihan eri asioita, Facebookissahan pyritään jakamaan asioita kaverien ja perheen kesken. Twitter taas on enemmän tiedotuskanava, jossa on paljon median edustajia, poliitikkoja ja erilaisia organisaatioita, jotka ovat sitten keskustelussa muiden kanssa. Itse olen keskittynyt enemmän Twitteriin.

Onko mieleesi jäänyt jokin erikoinen muisto niiltä ajoilta, kun olit 16-vuotias?

Olin aika semmoinen erakko 16-vuotiaana. Kuuntelin musiikkia ja olin paljon omissa oloissani. Muiden kertoman mukaan olin kuulemma estynyt ja ujokin. Olen muuttunut siitä aika lailla sosiaalisemmaksi.

Mitä harrastat?

Lukemista ja kirjoittamista, musiikin kuuntelua, jonkin verran lintujen seuraamista ja kasveja.

Käytätkö usein julkisia kulkuneuvoja?

En omista autoa, joten en muuta käytäkään.

Vielä viimeinen kysymys: jos olisit lähtenyt Sotšin olympialaisiin, missä lajissa olisit kilpaillut?

Tämä on aika iso JOS. Mäkihypyssä. Alakouluikäisenä ihailin mäkihyppääjiä ja halusin itsekin sellaiseksi. Se tosin kaatui alkumetreihin. Onnistuin joskus hyppäämään 12 metrin hypyn mutta putosin naamalleni ja se jäi siihen. Sen jälkeen tyydyin kyllä vain katselemaan.