Ollin Blogi: Palokuntanuorten kesäleiri olympialaisten hengessä

HELPE:n ja UPL:n palokuntanuorten yhteinen viikon mittainen kesäleiri järjestettiin Padasjoella Palo-Taruksen leirialueella. Viikon mittainen leiri päättyi lauantaina 21.7. haikeissa tunnelmissa – takana oli ikimuistoinen leiriviikko, jossa harjoiteltiin ja opittiin monipuolisia palokuntataitoja sekä tutustuttiin uusiin kavereihin. Leiriläisiä Päijät-Hämäläisissä kesämaisemissa viiletti yhteensä noin 530 henkilöä, joista 16 eri kurssille osallistui noin 340 nuorta 48 VPK:sta.

Nuorten leirin hengessä oli aistittavissa paljon samoja piirteitä, joita kuvataan tällä viikolla alkavien olympialaisten aatteelliseksi perinnöksi.  Olympialiikkeen pyrkimyksenähän on mm. rakentaa rauhallisempaa ja parempaa maailmaa kasvattamalla nuoria urheilun avulla, ilman syrjintää ja Olympian hengessä ymmärtämään paremmin toinen toisiaan ystävyyden, solidaarisuuden ja reilun pelin periaatteiden mukaan.

Samanlainen välittäminen, toistensa kunnioittaminen ja kaverin auttaminen heijastui kaikista leirin tekemisistä. Ja näin sen pitää ollakin. Vaikka leirin koulutukselliset tavoitteet ovat palokuntataitojen oppimisissa ja tasokurssien suorittamisissa on kasvatuksellisilla tekijöillä vähintään yhtä suuri painoarvo. Nuoret haluavat tulla leirille vuosi vuoden jälkeen tapaamaan kavereitaan ja kokemaan leirin poikkeuksellisen kiinteän, kasvattavan ja voimaannuttavan hengen. Leireillä opitaan myös luottamaan kaveriin – siihen luottamukseen taas pitkälle nojaa onnistuminen tulevissa pelastustehtävissä.

Leirin onnistumisesta kiitos kuuluu arvokasta vapaaehtoistyötä tekeville toimihenkilöitä, jotka jälleen käyttivät vapaa-aikaansa nuorten leirin onnistumiseksi. Ensikertalaisen silmiin leimaa antavana piirteenä oli eri toimistojen hyvä organisointi- ja toimeenpanokyky. Niistä taas huokui aikaisempien leirien mukanaan tuoma vahva kokemus ja osaaminen. Kouluttajien otteessa ilahdutti erityisesti kasvatuksellisten asioiden painottamien ja ylipäätänsä koulutukseen sisältynyt eettinen ote. Ruoanhan pitää leireillä olla hyvää ja sitä pitää olla riittävästi. Tulta Päin –leirin keittiö ansaitsee muonituksesta erityismaininnan!

Vielä kerran esitän lämpimät kiitokset kaikille leirillä mukana olleille. Seuraavaksi onkin aika suunnata ajatuksia tuleviin HELPE:n 20 –v. juhlavuoden tapahtumiin. 1.9. Rautatientorilla HELPE:n jäsenjärjestöt esiintyvät erilaisilla toimintarasteille Stadin Turvaviesti -tapahtumassa ja 7.9 jäsenistö bilettää Larussa Poliisien majalla rennossa jäsenjuhlassa.  Toivottavasti tapaan siellä mahdollisimman monta leirilläkin ollutta helpeläistä.

Nautitaan kesästä ja vihdoin näyttäytyvästä auringosta – olympiahengessä: Citius, Altius Fortius!

Olli